NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

FOTO: Kriminalci koji su tužili svoje žrtve

| 18. Septembra 2013.
09:40
Kalesija Online

Kriminalni um je stvar koja se izučava stotinama godina. Lopovi, prevranti, ubice, silovatelji… ljudi su koji neće prezati ni od čega da bi ostvarili ono što su zacrtali.

A sada zamislite da vas tuži čovjek koji vam je provalio u stan! Da i to se dešava, kriminalci čak i dobijaju presude u svoju korist, zato bolje pripremite šta ćete reći na sudu prije nego što se pokušate odbraniti.

Pogledajte u našoj galeriji neke od slučajeva gdje su žrtve bile tužene od kriminalaca.

 

1

Čovjek je tužio svoje taoce jer su prekršili obećanje da neće zvati policiju: 2009. osumnjičeni za ubistvo Jesse Dimmick bježao je od policije u ukradenom automobilu. Tokom potjere gume su mu ispuhale i zabarikadirao se u kući Jareda i Lindsay Rowley, koje je uzeo za taoce. Kada je Dimmick zaspao par je zovnuo policiju koja ga je uhvatila. Dimmick ih je tužio jer su prekršili dogovor da neće zvati policiju. Slučaj je izgubio jer je ilegalno praviti dogovore pod prijetnjom. Dogovor je bio i da neće zvati policiju kada ode. Pošto nije otišao, dogovor nije prekršen.

 

 

2

Provalnik tužio 90-godišnjeg čovjeka koji ga je ustrijelio u samoodbrani: U januaru 2012. Samuel Cutrufelli provalio je u kuću 90-godišnjeg Jaya Leonea tražeći dragocjenosti. Ono što nije znao je da je Leone u kući. Kada je vidio starca odlučio ga je zadržati za taoca. 90-godišnjak je tražio da ode u toalet i vratio se sa revolverom. Vidjevši oružje u rukama starca Cutrufelii je pucao na starca i pogodio ga u vilicu. Starac je uzvratio vatru, nakon čega ga je Cutrufelli molio da mu poštedi život. Cutrufelli je tužio Leonea da ga je namjerno pogodio jer je bio ljubomoran što Cutrufelli posjećuje jednu od dama u Leoneovoj kući… i izgubio.

 

 

3

Čovjek krade na poslu i tuži šefa za još više: Britanski čistač podova Mark Gilbert odlučio je “malo” pljačkati po svom poslovnom prostoru i kada ga je šef Simon Cremer zatekao nije zvao policiju, već je natjerao lopova da nosi kartonski znak oko vrata “Ukrao sam 845 funti i na putu sam za policiju”. Gilbert je priznao krivicu, a Cremer ga nije dalje tužio. Ali… Gilbert je tužio Cremera za traumu, mentalnu štetu i patološki strah od nošenja kartona… i pobijedio! Cremer je morao Gilbertu isplatiti 13.000 funti, što je 15 puta veći iznos od onoga koji je ukrao.

 

 

4

Čovjek je tužio udovicu čovjeka kojeg je ubio jer mu nije dozvolila da ide u zatvor u koji je želio: 1995. Larry Shandola je ubio poslovnog partnera Roberta Henryja sačmaricom. Shandola je osuđen na 31 godinu u zatvoru, ali 18 godina nakon ubistva Shandola je odlučio da je vrijeme tužiti Henryjevu porodicu. Shandola je tužio Henryjevu udovicu Paulu za 100.000 dolara. U tužbi je stajalo da je on želio biti prebačen u kanadski zatvor, ali da je Paola pisala sudu da mu se zahtjev odbije. Sudija ne da je odbacio tužbu već je naredio Shandoli da isplati Paolinoj porodici 40.000 dolara.

 

 

5

Čovjek ubija dijete na biciklu, a zatim tuži njegove roditelje: 2007. David Weaving je udario automobilom 14- godišnjeg Matthewa Kenneya koji je vozio biciklo. Udar je bio fatalan i Kenney je ubrzo preminuo. Weaving je osuđen na 10 godina zatvora, izbjegavši veću kaznu jer je bio trijezan. Weaving je optužio roditelje za bezobzirnost jer Kenney nije nosio kacigu. Weaving je još rekao da je Kenney skočio sa rampe i sletio na sred ceste, a ovaj ga nije mogao vidjeti jer je išao 150 km/h. Sudija je naravno odbacio optužbu.

 

RadioSarajevo.ba

Komentari

Kategorija: Društvo i politika