NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Zvornik: Danas počinje 9. Kulturno – vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije 2011./ Program…

... | 9. Juna 2011.
09:56
Kalesija Online


Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije 2011. bit će održana od 9. do 12. juna 2011. godine u Zvorniku, a dio aktivnosti iz bogatog sadržaja Manifestacije bit će organiziran u naseljima Kula Grad, Divič, te drugim mjestima Podrinja.

U okviru ove manifestacije tradicionalno dodjeljuje se i nagrada Hasan Kaimija, za najbolje objavljeno djelo iz oblasti književnosti ili znanosti, koje, uz najviše književno estetske, odnosno znanstvene standarde, afirmira duhovne i opće humanističke tradicijske vrijednosti bosanskohercegovačkoga društva.

S obzirom da se od ove 2011. godine nagrada Hasan Kaimija dodjeljuje bijenalno iz znanosti (jedne godine za najbolje objavljeno književno djelo, a slijedeće godine za najbolje objavljeno znanstveno djelo) Organizacioni odbor Manifestacije odlučio je da se nagrada Hasan Kaimija za 2011. godinu dodijeli za najbolje djelo objavljeno u 2010. godini iz humanističkih i društvenih znanosti. Stručnom žiriju Manifestacije, koga ove godine čine dr. Amir ef. Karić, dr. Adib Đozić i dr. Sead ef. Seljubac pristiglo je šest naslova objavljenih u 2010. godini iz humanističkih i društvenih znanosti :- Adnan Jahić, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941), Zagreb 2010.- Bakir Tanović, Historija Bosne u okviru Osmanskog carstva, Sarajevo 2010.Fatmir Alispahić, Reisofobija, Tuzla 2010.- Alija Uzunović, Zvornik – historijska monografija, Tuzla 2010.- Dževad Tusunbegović, Snagovo i okolina kroz vijekove – monografija, Zvornik 2010.- Salko Čampara i Fuad Kovač, Izdaja i zločin: novi dokumenti o ustaškom, četničkom i partizanskom pokretu, Sarajevo 2010.

Dani Hasana Kaimije 2011. bit će svečano otvoreni 9. juna, a u tri dana trajanja posjetioci ove najznačajnije kulturno-vjerske manifestacije koju organiziraju povratnici u Republici Srpskoj, moći će pratiti promocije, izložbe, okrugle stolove, te prisustvovati vjerskim sadržajima (mevlud, zikr…)

——————————————–

Ovogdišnja manifestacija “Dani Hasana Kaimije” Zvornik 2011 počinje u četvrtak 9.juna u Zvorniku. Manifestacija će se održavati na više lokacija u Zvorniku i Sapni. Portal RTV TK Vam predstavlja tačnu satnicu i mjesto svih dešavanja koji će se dogoditi za vrijeme ove manifestacije.

Četvrtak, 09. juni
1. Press konferencija, sala Medžlisa IZ-e Zvornik – 11:00 sati
Organizator, predstavnik žirija za nagradu Hasan Kaimija
2. Izložba slika Ilhane Ćatić, Muzjeska zbirka Kasina Zvornik – 12:00 sati
Ilhana Ćatić
3. Promocija romana Enesa Karića „Jevrejsko groblje“, Sala Općinskog vijeća, Sapna – 16.00 sati
Promotori: prof. dr. Enes Karić, Mile Stojić i Hadžem Hajdarević

Petak 10. juni
1. Džuma namaz, Zvornik – 13:00 sati
Hatib: Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski
2. Otvaranje manifestacije, sala Medžlisa IZ-e Zvornik – 14:30 sati
3. Promocija XI kola bošnjačke književnosti u 100 knjiga, Sala Medžlisa IZ-e Zvornik – 15:00 sati
Promotori: Hadžem Hajdarević, prof. dr. Senadin Lavić i prof. dr. Vedad Spahić
4. Posjeta književnika školama u Zvorniku – 16:30 sati
5. Večer poezije i dodjela nagrada “Hasna Kaimija” za 2011. godinu,, tvrđava Kula- Grad 21:00 sat
Promotori: Nijaz Alispahić (Tuzla), Amir Brka (Tešanj), Mehmed Đedović (Kalesija), Hadžem Hajdarević (Sarajevo), Husein Hasković (Sarajevo), Fadila Nura Haver (Sarajevo), Atif Kujundžić (Lukavac), Dragan Marijanović (Mostar), Goran Samardžić (Sarajevo), Mile Stojić (Sarajevo), Slobodan Zubanović (Beograd)

Subota: 11. juni
1. Promocija knjige Saliha Smajlovića “Kad bi kosti govorile” , šehidsko turbe Mahmutovići – 11:00 sati
Promotori: Mustafa Muharemović, Mustafa Prljača i Salih Smajlović
2. Šehidska dova, šehisko turbe Mahmutovići – 12:00 sati
gost predavač: prof. dr. Džemaludin Latić
3. Izložba levhi, Abdullah ef. Mujanović, Kula Grad – 17:00 sati
4. Zijaret turbetu Hasana Kaimije, Kula-Grad 19:00 sati
———————

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO OMERU NAKIČEVIĆU

Danas je u Muftijstvu tuzlanskom održana najavna press konferencija za ovogodišnju manifestaciju Dani Hasana Kaimije. Javnnost je upoznata sa dosadašnjim pripremama, programom manifestacije i dobitniku nagrade “Hasan Kaimija” za životno djelo.
Bekir ef. Šabić u ime muftije tuzlanskog Husein ef. Kavazovića, predsjednika organizacionog odbora, saopštio ime dobitnika nagrade za životno djelo. Ova nagrada se dodjeljuje po sedmi put, a ovogodišnji laureate je prof. dr. Omer Nakičević. U obrazloženju je istaknuto da je napor prof. Nakičevića u naučnom i spisateljskom radu, razvoju Fakulteta Islamskih nauka, i obrazovanju mlađih generacija.
Predsjednik Izvršnog odbora manifestacije je govorio o ostalim nagradama “Hasan Kaimija” , a bit će dodjeljene za najbolju objavljenu knjgu u 2010. godini prijavljenu na javni konkurs. Saopštio je da je žiri u sastavu: Sead Seljubac (predsjednik), Adib Đozić (član) i Amir Karić (član) je u uži izbor kandidovanih djela odabrao tri knjige:

Jahić Adnan, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941),
Tanović Bakir, Historija Bosne u okviru Osmanskog carstva,
Čampara Salko i Kovač Fuad, Izdaja i zločin: novi dokumenti o ustaškom, četničkom i partizanskom pokretu.

U petak 10. juna u večernjim satima bit će dodjeljene i nagrade u kategodriji osnovnih i srednjih školapo objavljenom konkursu. Potom je g. Muharemović govorio o program četvorodnevnog druženja na obali Drine koji se sastoji od izložbi, promocija knjiga, pjesničke večeri, te vjerskih sadržaja: zikra, mevluda, šehidske dove….

O dobitniku nagrade za životno djelo:

Dobitnik nagrade “Hasan Kaimija” za 2011. godine za životno djelo je prof. dr. Omer Nakičević, rođen u Teočaku 02. januara 1927 godine. Osnovno obrazovanje stakao u rodnom mjestu, srednje u Behram-begovoj medresi u Tuzli i Gazihusrev-begovoj medresi u Sarajevu, gdje je maturirao 1947. godine. Upisao je se na Folozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, gdje uhapšen kao član Mladih muslimana 1949. godine. Nakon desetogodišnje zatvorske kazne nasatavlja studij na istom univerzitetu, grupa za orjentalne jezike i književnost, a diplomira 1962. godine.
Specijilizirao je žurnalistiku na kairskoj radio stanici 1963-64. godine pripremanje i izvođenje emisija na arapskom jeziku. Magistrirao je na Kairskom univerzitetu 1968., a doktorirao 1981. godine na beogratskom univerzitetu. Trenutno je u status profesora emeritus na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i professor na predmetu Hadis.
U svom dugogodišnjem radu dao je veliki doprinos u razvoju fakultetu islamskih nauka u obnovi izgradnje fakulteta, uvođenju posdiplomskog studija i izdavačke djelatnosti.

Prof. dr. Omer Nakičević veoma aktivno se bavio naučnim radom i objavio veliki broj članaka i naučnih radova. Objavio je sljedeće knjige:

Protesni marš stanovnika Kosova 1882. godine, priština 1986.
Hasan Kafi Pruščak – pionir arapsko-islamskih znanosti u BiH, Sarajevo 1977.
Arapsko islamske znanosti i glavne škole u BiH od XV – XVII, (Sarajevo, Mostar, Prusac), Sarajevo 1981.
Uvod u hadiske znanosti, Hadis, Sarajevo 1986.
Priručnik arapskog jezika I, Sarajevo 1989., sa Munirom Ahmetspahićem.
Pripučnik arapskog jezika 4, Sarajevo 1989., sa Munirom Alispahićem.
Eliksir sreće, Džamiu’s-seadat – pogled na islamsku etiku u teoriji i praksi, Muhammed Mahdi Ebu Darr En-Neraqi, prijevod sa arapskog i engleskog i naučna interpretacija sa Munirom Ahmetspahićem, Sarajevo 1995.
Arapski jezik, I razred osnovne škole, Sarajevo 1995., sa Jusufom Ramićem i Mesudom Hafizovićem.
Arapski jezik, II razred osnovne škole, Sarajevo 1995., sa Jusufom Ramićem i Mesudom Hafizovićem.
Arapski jezik III razred osnovne škole, Sarajevo 1995., sa Jusufom ramićem i Mesudom Hafizovićem.
Historijski razvoj institucije Rijaseta, Sarajevo 1996.
Historijski razvoj Fakulteta islamskih nauka (1887.-1998.), Sarajevo1998.
Hadisi sa komentarom (predavanja za II godinu – pedagoški smjer), Sarajevo 1998.
Mustafa Mahmud, Muhamed alejhi-s-salatu ve-s-selam (Pokušaj razumjevanja Vjerovjesničke biografije), Sarajevo 1994.
U okrilju Kur’ana – Fi-zzilali’l Qur’an, Seid Qutb 30 svezaka, prijevod sa arapskog (u rasponu 1996-2000., prof dr. Omer nakičević, prof. dr. Jusuf Ramić, mr. Mesud Hafizović, mr. Enes Ljevaković).
Kur’anski belagat i njegov ‘idžaz – nadnaravnost Kur’ana, Sarajevo 2000.
Karabeg, Sarajevo, 2001.
Poslanica o kur’anskim nadnaravnostima, Bediuzzeman Said Nursi, Sarajevo 2003.
Sirijsko predavanje, prijevod iz djela Risale-i Nur od Bediuzzeman Said Nursi, Sarajevo2003.
Multeqa’l-ebhur (Stjecište mora), autor Ibrahim el-halebi, komentar Vehbije Sulejmana Guverdžija el-Albanija, I tom, Sarajevo 2002., prijevod: dr. Omer nakičević, mr. Enes Ljevaković, dr. Džemaliddin Latić
Muhammed b. Isma’il es-San’ani, Subulu’s-Selam (Putevi spasa), komentar djela Bulugu’l-meram min ediletti’l-ahkam od Muhammeda b. Ismaila es-San’anija, Sarajevo 2003.
Hafiz Seid Zenunović i njegov prevod Kur’ana, Sarajevo 2002.

Organizacioni odbor manifestacije Dani Hasana kaimije je donio odluku da se emeritus prof. dr. Omeru Nakičeviću dodijeli nagrada “Hasan Kaimija” za 2011. godinu zbog njegova doprinosa razvoju islamske naučne misli kod nas, borbi za prava muslimana, razvoju Fakulteta islamskih nauka i obrazovanja.

rtvtk.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Najave, Promocija, Vi pitate