NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Zvornik – Liplje: Dan kada je oslobođen prvi logor za Bošnjake u selima zvorničkog zaleđa

... | 1. Juna 2013.
10:21
Kalesija Online

Prije svega na skroman i ponosan način u jednom malom mjestu zvorničkog zaleđa obilježena je godišnjica stradanja. Neće tog događaja biti u medijima u onoj mjeri u kojoj bi trebalo jer se javni servisi bave nekim bitnijim temama i obilježavanje godišnjice oslobađanja prvog logora u BH za njih nije posebno interesantno.

Riječ je o logoru u selu Liplje, jednom od grozda sela sklonjenim u zaleđu Zvrnika, lijepih i zelenih sela, živih i razigranih bez obzira na sva zla koja su im se u godinama rata i nakon toga događala.

naslovna

Organizator okupljanja je Udruženje demobilisanih boraca ARBiH opštine Zvornik a „Obilježavanje 21. godišnjice oslobađanja logora u Liplju“, proteklo je uz polaganje cvijeća na spomen obilježju koje su obavila djeca ovoga kraja, te obraćanje zvanica.

U popodnevnim satima održano je učenje Tehvida šehidima u Domu kulture u Liplju, a nakon toga i promocija knjige „U njedrima Udrča“, ratnog dnevnika Azira Šabića koji govori, između ostaloga i o tome kraju i istom tom logoru.

Vrijedi spomenuti da se među gostima i onima koji se obratio prisutnima prigodnim čitanjem nekoliko pjesama iz svoje knjige poezije bio Gradimir Gojer, što je za svaku pohvalu jer rijetko u ove krajeve zalutaju politički lideri i bilo ko iz Sarajeva ako prije toga nije namirisana neka dobra dnevnica.

Godišnjica je obilježena i otvaranjem memorijalnog malonogometnog turnira „Razim Smajlović“ – Zenga“ i to bi bilo sve.

Ovaj narod i nije navikao da ga obilaze i pomažu mu, ostavili su ga onda kada je najviše trebalo, pa su sami, bez malo goloruki oslobodili svoje sugrađane iz logora… I danas to oni tako rade, uzdaju se samo u sebe i obilježavaju svoje bitne datume, ma koliko to skromno bilo, njihovo je, i makar nikome od medija sa državnih televizija ne bilo bitno, njima jeste…

H.Brkić

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme